Gazdinstvo Privizer je ove godine na površini od 4 hektara podiglo savremeni zasad trešnje.

podloge
Trešnja je zadnjih deset godina deficitarna roba i otvaranjem Ruskog tržišta njena potražnja sve više raste a samim tim i cena,pa je trešnja postala jedna od najisplativijih voćarskih kultura. Naše gazdinstvo se odlučilo za noviji koncept gajenja trešnje sa većim brojem sadnica po hektaru od dosadašnjih standardnih gustina.Trešnje su niskog rasta i brzo prorode zahvaljujuci podlozi Gisela 5 pa samim tim se uložena srdstva brže vrate a i troškovi berbe su puno manji zbog niskog rasta sadnica. Sadnice su uvežene iz Italije iz rasadnika Salvi Vivai i Vivai piante Battistini (uvoznik Intersad d.o.o).Sadnice su bille devetomesečne.godišnje i dvogodišnje.Posadili smo ih na proleće 2012 godine (1-5 aprila).

sadnice1
sadnice2
Ovaj koncept gajenja trešnje zahteva intenzivno navodnjavanje sa fertigacijom,pravovremenu zaštititu pesticidima,redovnu rezidbu I još nekoliko operacija koje dovode do pravilno formiranog stabla a samim tim i povećanja prinosa.(povijanje grana,rovašenje itd….)

04
005
Takodje jedna od neophodnih mera je postavljnje stubova i žice (nosača) u redu .Pošto je trešnja kalemljena na podlozi Gisela 5,koja ima plitak korenov sistem neophodno je stablo vezati gumicama za žicu,da ne bi pri udaru vetra došlo do izvaljivanja samog stabla.Postavljanjem žice (nosača) pojednostavljeno je i povijanje grana koje se vezuju,kače za jedan od tri reda žice.

postavljanje
pupoljak
Laterale za fertigaciju smo postavili na donji sprat žice i kombinacijom analize zemljišta i parametara koje dobijemo iz ekstraktora vršimo prihranu zasada.Intenzivnom prihranom smo dobili odličan porast i puno zametnutih cvetnih pupoljaka za 2013 godinu.

jun-2012
oktobar
U našem voćnjaku su posađene sledeće sorte:
Attika (Kordia):
Stvorena je u Češkoj. Jedna je od najboljih poznih sorti.Njene dobre osobine su privlačan izgled ploda,čvrsto meso,dobra transportabilnost I dobar kvalitet.Plod je vrlo krupan (9 g),srcastog oblika,tamnocrvene boje.Pored toga nije mnogo osetljiva na pucanje ploda.Mana joj je neredovna rodnost,odnosno slabiji prinos u pojedinim godinama. Samobesplodna je sorta.Dobri oprašivači su:Hedelfingenska,Regina,Van,Ferovija,Džordžija….
Regina:
Nova sorta, poreklom iz Nemačke koja je tržišno sve zastupljenija među komercijalnim sortama tamno crvene trešnje. Regina dobro podnosi zimske mrazeve i tolerantna je prema hladnijim vremenskim uslovima sa većom količinom padavina. Plod je krupan (8.5 g), čvrst, veoma dobrog ukusa, otporan je na pucanje.Obilno rađa. Sorta kasnog vremena cvetanja i sazrevanja. Samobesplodna je sorta.Dobri oprašivači su Germerdorfska,Kordija,Ferovija,Silvija,Peni...
Samba:
Potiče iz Kanade.Samobesplodna je sorta.Plod je vrlo krupan (9.5 g),bubrežastog oblika,intenzivno do tamnocrvene boje.Meso je čvrsto,sočno,kvalitetno.Umereno je ostetljiva na pucanje ploda.Mane su joj velika bujnost i umerena rodnost...
Canada Giant:
Potiče iz Kanade.Samobesplodna je sorta.Plod je vrlo krupan (10 g),srcastog oblika,intenzivno crvene boje.Meso je srednje čvrsto,kvalitetno.Osetljiva je na pucanje ploda.Mane ove sorte su:kasnije stupanje u rod,osrednja i neredovna rodnost i manja čvrstoća ploda.
Burlat:
Stara francuska sorta.Plod je srednje krupan do krupan (7 g),okruglasto pljosnatog (bubrežastog) oblika,intenzivno crvene do tamnocrvene boje u punoj zrelosti.Osetljiv na pucanje.Meso je srednje čvrsto,sočno ,slatkog ukusa i prijatne arome.Jedna je od najboljih ranih sorti trešnje,krupnijeg ploda i dobrog kvaliteta. Čije su mane kasnije stupanje u rod i osrednja rodnost.Samobesplodna je sorta .Dobri oprašivači su Van,Bing,Starking hardi džajent,Hedelfingenska,Lionska rana,Napoleonova...
Ferovija:
Italijanska je sorta nepoznatog porekla.Plod je krupan (8 g) ,srcastog oblika,intenzivno crvene do tamnocrvene boje.Meso je čvrsto,hrskavo,slatko,aromatično i visokokvalitetno.Dobro podnosi transport i manipulaciju.Mane ove sorte su osrednja rodnost i osetljivost na pucanje ploda.Samobesplodna je sorta.Dobri oprašivači su sorte Hedelfingenska,Džordžija,Silest,Njustar,Silvija...

*Opis sorti trešnje preuzet iz knjige TREŠNJA I VIŠNJA (Dragan Milatović,Mihailo Nikolić,Novica Miletić)

  • vreme